Elindulás előtti teendők

Ellenőrzési feladatok #

Követelmény #

 • A vizsgázó a forgalomba való indulás előtt végezze el a kötelezően előírt ellenőrzéseket (rendszámtábla, gumiabroncsok, kormányberendezés, világító- és fényjelző berendezések, fékberendezések, fékhatás ellenőrzése a jármű elindításával és megállításával is).
 • A vizsgázó helyezkedjen el megfelelően a gépkocsiban, állítsa be az ülést és a visszapillantó tükröket, kapcsolja be a biztonsági övet.
 • Hibavonalat kell adni, ha a vizsgázó a kötelezően előírt ellenőrzéseket egyszeri figyelmeztetéssel, de önállóan el tudta végezni.

Napi egyszeri elindulás előtti ellenőrzési feladatok – kötelező végrehajtani! #

Világító- és fényjelző berendezések ellenőrzése: Az ellenőrzéshez gyújtást kell kapcsolni! #

 • Helyzetjelző: irányjelző-kapcsoló végét a műszerfal felé kell elfordítani.
 • A gépkocsi elején két gyenge fehér fény, hátul két piros fény és a rendszámtábla megvilágítása.
 • Tompított fényszóró. Irányjelző-kapcsoló végét a műszerfal felé kell ismét elfordítani. Csak a gépkocsi elején ellenőrizendő. Műszerfalon látható egy zöld ellenőrző lámpa.
 • Távolsági fényszóró: irányjelző kapcsolóját kell a kormány felé húzni. Ekkor a műszerfalon látható a kék színű visszajelző. Ugyanígy lehet visszakapcsolni a tompított fényszóróra. Csak a gépkocsi elején ellenőrizendő. Ezzel a kapcsolóval működik a fénykürt is /csak rövid ideig kell húzni a kormány felé/.
 • Ködlámpa
 • Irányjelző: visszajelzőjének villogása, kattogása percenként 60-120-ig megfelelő. Ettől eltérő ütemszám, vagy folyamatosan világító ellenőrző lámpa hibát jelent. Mind a két oldalon kell ellenőrizni.
 • Tolató (hátrameneti) lámpa: hátrameneti sebesség kapcsolása után ellenőrizhető hátul (fehér fényű).
 • Féklámpa: ellenőrzése a fékpedálra lépéssel történik. Az ellenőrzéshez segítséget kell igénybe venni. Ez lehet egy társ vagy egy kirakat üvege is.

Gumiabroncsok ellenőrzése #

 • Naponta szemrevételezéssel kell ellenőrizni a gumik állapotát.
 • Ne legyenek laposak (műszerrel benzinkutaknál ellenőrizhetőek /hetente egyszer/, feltölthetőségük adatai a vezető ajtajánál, vagy a kezelési útmutatóban találhatók),
 • Nem lehetnek sérültek, pl. repedezések, kidudorodások az oldalfalon, futófelületen,
 • Kopottságuk: a mintázat nagysága a teljes futófelületen 1, 6 mm-nél nagyobb legyen. Ez ellenőrizhető a gumi mintázatában található kopásjelző segítségével,
 • Az összes gumi radiál legyen („R” betű a gumiabroncson), de tengelyenként lehetnek eltérő mintázatúak.
 • Rendszámtábla ellenőrzése: legyen a felszerelésére szolgáló helyen és olvasható is.

Fékberendezések ellenőrzése #

 • Üzemi (láb) fék ellenőrzése a fékpedál benyomásával történik. A teljes pedálút egyharmadáig kell megszilárdulnia, és a pedál ellenállása néhány másodpercnyi nyomás után is szilárd legyen (tovább ne lehessen benyomni).
 • Ha a motor beindítása után a fék lesüllyed, akkor a fékszervo is jó.
 • Kéziféket úgy lehet ellenőrizni, hogy a kézifék karját a gomb benyomása nélkül kell felhúzni. Amennyiben a hallható kattanások száma 3 és 6 között van, akkor megállapítható, hogy a fékrendszer alkalmas a közlekedésre.

Kormányberendezés ellenőrzése #

A holtjátékot ellenőrizni a kormány lassú balra ill. jobbra mozdításával kell. A kerekek elmozdulásakor mért holtjáték a kormánykerék kerületén mérve 0-2 cm között legyen. Ezután erőteljesebb mozgatással kell megállapítani, hogy a kormánymű nem akad, ill. nem ad rendellenes hangot.

Nem kell vizsgán ellenőrizni, de használni igen,ha… #

Ablaktörlő és mosó működése #

…ha esne a vizsgádon az eső


A kormány jobb oldalán található kart az alaphelyzettől kiindulva egyszer felfele kapcsolva szakaszos, még egyszer folyamatos, még egyszer gyors működésű a törlő. Mosás: első ablakra a kormánykerék felé húzva a kart spriccelhető folyadék.

A hátsó ablakot csak szakaszosan lehet törölni. A kar végét kell előre forgatni.

Szellőző- fűtőberendezés használata #

…ha párásodna az ablakod, ha fáznál, ha meleged lenne

A műszerfalon, közepén található a három szabályzó gomb.

1. A jobb oldali a hűtés, fűtés kapcsolója.
2. A középső a négyfokozatú ventilátor kapcsolója (csak gyújtás után működik).
3. A bal oldali a levegő irányát szabályozza.
4. Külső levegő beáramlásának elzárása
5. Légkondicionáló
6. A hátsó ablak fűtését bekapcsolni egy újabb gombbal lehet.

Motorolaj, töltés, hűtés ellenőrzése a műszerfal segítségével #

…hogy ne kerüljön sokba a javítás

Műszerfalon ellenőrizhető.
Indító kulcsot gyújtás helyzetbe forgatva a műszerfalon ellenőrizhető a hűtés. Az üzemi hőfok 80-95 fok között van. A motor elindítása után el kell aludnia a műszerfalon található töltés ill. olajszint hiányára figyelmeztető piros lámpáknak. Ezek az ellenőrző lámpák menet közbeni visszajelzései (világítanak) a rendszer hibáját jelentik. Fontos, hogy ilyen esetekben álljunk meg és állítsuk le a gépkocsi motorját.

Töltés nélkül azonban üzemeltethető a jármű, amíg az akkumulátor bírja. Vigyázat! Az ékszíj szakadása esetén lehet, hogy hamar túlmelegszik a motor!
Olajnyomás nélkül nem szabad tovább működtetni a motort; ebben az esetben érdemes ellenőrizni az olajszintet!

0
  0
  Kosár tartalma
  A kosár üresVissza az oldalra